Do you need planning permission for a fence in Suffolk?
Understand fence height limits, highways, listed buildings and conservation areas in Suffolk, with links to official Planning Portal guidance.
Most ordinary domestic fence works in England can be permitted development, but there are important exceptions. This overview is a starting point, not a decision on your particular property.
Standard height limits
Under England's general permitted development rules, a fence next to a highway used by vehicles is generally limited to 1 metre high without permission, and a fence elsewhere is generally limited to 2 metres. Where an existing boundary is higher, different provisions may apply to maintenance or alteration. The exact position and property restrictions matter.
Cases where you must check further
- Listed buildings and their curtilage
- Conservation areas and historic boundary structures
- Article 4 directions and planning conditions
- Front boundaries next to roads or their footpaths
- Uncertain ownership, shared walls or access arrangements
Who can confirm the rules?
Check the Planning Portal's fences, gates and garden walls guidance and confirm your circumstances with your local planning authority. For Ipswich, the council publishes a conservation area directory; West Suffolk provides conservation area guidance.
Before submitting a fencing enquiry
Tell the contractor whether the work is a new fence, an increase in height or a repair to an existing boundary. Note if the property is listed or has known planning restrictions. A contractor should not be asked to proceed until necessary permissions are in place.
Reviewed against Planning Portal and the England General Permitted Development Order, November 2026. Guidance may change; always check official sources.